While our Galleries show many photographs of completed work by Rochman Design Build, larger and more complicated projects are better told in a more detailed way.
Below are links to case studies that show our approach in greater fullness:


Case Study 9: Elemental Entry 

The addition brought fresh light and elements to the front entry. A light filled foyer acts as a gracious 2 story greet space with soaring ceiling above. A crisp bamboo monolithic element acts as a horizontal divider of spaces while rising only halfway to the ceiling above. The new staircase links the vertical spaces, while allowing open views to pass through. 

Winner - 2017 NARI CotY Regional Award - Residential Addition

 

Case Study 8: See Through Stairs

The open, modern staircase is a dramatic overhaul to the old, enclosed walls staircase and is now a central feature in this home. Peeling back the enclosed walls built in the 1970's provides open views from each of the three levels of the home. Floating oak treads with a natural finish, stainless steel cable rails, black painted aluminum posts, dark stained wood stringers and rail caps grace the monolith blue wall that is anchoring the three levels.

Winner - 2016 NARI CotY National Award - Residential Interior Element

 

Case Study 7: Traditional Styling, Modern Function

This 1919 Arts & Crafts home in Burns Park, Ann Arbor, was given a small addition and a reconfiguration of the first floor. The kitchen was relocated and opened up to the dining room. A true mudroom was created out of the under-utilized hall space. At the same time, we integrated the look and feel of the classic style into our new spaces. 

Winner - 2013 Qualified Remodeler Master Design Award
Winner - 2013 Remodeler Magazine Design Award

 

Case Study 6: Opening the First Floor

In this Ann Arbor home remodel, a cut-up, confusing first floor layout was completely reconfigured to accommodate the busy lifestyle of our clients and their family. The L-shape kitchen and island combination make for a better spatial arrangement and simpler function. We also added a new powder room, and a new mudroom with cubbies for each family member, all while utilizing a very minimal traditional style. 

Winner - 2012 National Master Design Award

 

Case Study 5: Elegant Universal Bathroom

Planning for the future with grace and style, this bathroom is currently part of a guest suite, that serves as a home away from home to our clients' frequent visitors. In the future, this will serve the clients themselves as aging at home requires more accessibility. 
 

Winner - 2011 Regional CotY Award for Universal Design

 

Case Study 4: Interior Transformation

A plain brick ranch home in Ann Arbor Hills gets transformed into a breathtaking modern interior - open floor plan with serpentine curves and bold colors. 300 sq. ft. of space was added by enclosing an old screen porch, while 800 sq. ft. of interior space was completely reconfigured and renovated. 

 

Winner - 2010 National Master Design Award

 

Case Study 3: Arts & Crafts Kitchen

This new spacious kitchen is looking out onto a new breakfast room and family room. The arts and crafts feel throughout the space is seen by the cherry cabinetry, ceramic tile details, and the forged iron details on the light fixtures and island hood. 
 

Winner - 2009 Regional CotY Award for Home Additions

 


 

Case Study 2: Major Home Addition

Located on a beautiful hilltop overlooking a wooded valley in North Ann Arbor, this 1959 home was not living up to its potential and was in need of much TLC. With its indoor - outdoor fireplace for the bedroom, the wrap around Brazilian Ipe balcony, its raised roof and rooftop stargazing deck, its easy to see the 'WOW' factor in this transformation.

Winner - 2007 National CotY Award for Additions

 

Case Study 1: Whole Home Renovation

This transformation focuses on a 1970’s solar energy house. Located on a steeply sloped lot, the home is disjointed both in appearance and a poorly designed original floor plan, lacking ‘flow’. The challenge for the design team was reconfiguring a restrictive structural system and poorly laid out spaces within a tight budget. The creative solution added 280 sf of new space, remodeled 1,510 sf of space, and transformed their home on all four levels.  
   
Winner - 2006 CotY Award for Entire Home remodeling.