This lovely center-stair Colonial home in Ann Arbor Hills was originally built in 1931. A previous addition and remodel in 2003 enlarged the home and added a large garage. Our clients recently purchased this home and want to do extensive renovations and redecorating before moving in. Renovations are planned on all 3 levels of the home, plus the finished basement, plus the 2 story garage. Major items include reconfiguring the central staircase to help circulation patterns on all levels, a new master suite, a new 3rd floor art studio, a new garage loft writing studio, and updated bathrooms. Please visit this current project work blog often to see the progress and transformation.

May 11, 2018

The front of the house, ‘Before’.

We begin inside by protecting the hardwood and tile floors that will remain.

May 18, 2018

Basement room to become exercise room

First we strip the ceiling and strip the wood paneling.

Then we strip the face brick and look to remove the fireplace.

May 25, 2018

This basement room will become the media room; but first it needs a better ceiling height. 

Removing the drywall ceiling exposes a dropped steel beam and plumbing lines to move out of the way.

The structural load is shored up on the upper levels, and we raise up the steel beam in its place.  A careful process when the beam weighs about 800lbs.

The beam is raised up, the drain line is moved.  Full ceiling height accomplished!

June 1, 2018

Bathroom demolition is well underway

A trash chute was built out of the front hall bath.

A trash trailer awaits in the front yard.

June 11, 2018

The existing family room has a big hump in the floor, causing tripping.  It is located over an old bearing wall and is likely due to settlement or misalignment of the floor joists.

We removed the hardwood flooring, and then the subfloor to expose the structure below.

High spots are planed down, low spots are shimmed up.  New plywood subfloor is laid over it.  This is all fixed, except for the new hardwood flooring.

Floor protection immediately placed over it, so main work can continue.